Der er flere veje til en god kost

Der er flere veje til en god kost. Vi er ikke ens og derfor er det godt. Se “Tre hovedtendenser” i menuen til venstre.

Emner herunder:

  • Fuldkorn og diabetes
  • Børn der ofte drikker fed mælk vejer mindre end de der drikker mager mælk

Kornprodukter mod Insulin

Der lader til ifølge studier, at findes stoffer i korn, der binder sig til leptin. Leptin er et mæthedshormon, der frigøres fra fedtvæv, vandrer til hjernen hvor det binder sig til en receptor, der meddeler at nu har jeg fået nok, nu er jeg mæt. Det ser ud til at Leptinet blokeres når vi spiser kornprodukter og dermed får vi ikke besked om at vi er mætte og spiser mere end nødvendigt.

Børn der ofte drikker fed mælk vejer mindre end de der drikker mager mælk

Susanne Eriksson, diætist ved Sahlgrenska sygehus i Sverige, har lavet en undersøgelse af 120 otte-årige børn. Hun har set på deres kostvaner i forhold til kropsvægten.

Resultatet var at jo højere fedtmængde, herunder mættet fedt, børnene indtog, (også udover hvad der anbefales),  desto lavere var deres BMI (Body-Mass-Index – mål for vægt i forhold til kropshøjden, altså for graden af fedme).

Deres chance for at undgå overvægt eller svær overvægt forbedredes jo højere deres procentuelle fedtindtag var.

De der fik sødmælk i stedet for letmælk eller skummetmælk (mellanmjölk eller lättmjölk) vejede i gennemsnit 4 kg mindre end dem der fik de fedtlette mejeriprodukter. Dette gjorde sig også gældende blandt gruppen af overvægtige børn.

Denne undersøgelse støtter at børn ikke skal spise margarine, Kærgården eller drikke magre mælkeprodukter, hvis man vil holde dem slanke. Man er ikke sikker på årsagen. En årsag kan være at de børn der får færre kalorier gennem fedt, indtager flere kulhydrater i form af f.eks. læskedrikke.

Fuldkorn og diabetes

To Cochrane-rapporter har set på studier hvor man vurderede fuldkorns kosts betydning for helbredet: Wholegrain cereals for coronary heart disease (fuldkornshavre ved hjertesygdom) og Whole grain foods for prevention of type 2 diabetes mellitus (fuldkornsprodukter):

Begge rapporter konkluderer at evidensen er meget svag eller manglende for en gavnlig effekt; det drejer sig om korte studier 4-8 uger – kohortestudier – altså ikke interventionsstudier; de er ofte små og af dårlig kvalitet og er hyppigt finansieret af virksomheder med kommerciel interesse i salg af kornprodukter.

Skriv et svar