Omega 3 fiskeolie kan dræbe kræft

Det er godt nok en voldsom overskrift, men den var på forsiden af den norske avis, Dagbladet, i efteråret.

Det viser sig at en gruppe forskere ved Norges Teknisk-Naturvidenskabelige Universitet, NTNU, i Trondheim, har fundet ud af, at Omega 3 kan stoppe væksten i kræftceller.

Det medicinske Fakultet

Svanhild Schønberg fra Det medicinske Fakultet på NTNU leder en forskningsgruppe, som har forsket i Omega 3 fiskeolies effekt på kræftceller. Forskningsgruppen har identificeret signaler i kræftceller, som kan bidrage til at belyse hvorfor enkelte kræftceller dør, når de tilføres Omega 3 fedtsyrer. Forskningen fortsætter med dyreforsøg.

Der findes allerede forskning som viser at omega-3 fedtsyrer reducerer risiko for forskellige kræfttyper

Der findes allerede forskning som viser at omega-3 fedtsyrer reducerer risiko for forskellige kræfttyper, men resultaterne har indtil videre ikke været entydige. Den norske forskergruppe har måske fundet ud af, at Omega3 fedtsyren DHA stopper væksten i kræftceller ved at skabe ubalance i cellens normale funktioner. Den mekanisme er ikke tidligere blevet beskrevet i sammenhæng med omega 3.

Forskergruppen har dyrket kræftceller fra tyktarm i et laboratorium og derefter badet cellerne i en væske tilsat omega-3. Det kunne derefter konstateres at kræftcellen blev stresset.

De indledende laboratorieforsøg fortsætter nu med dyreforsøg og celler fra andre kræfttyper. Endvidere skal forskningen bidrage til forståelsen af, hvorfor fedtsyrer kan øge effekten af kemoterapi i kræftbehandlingen.

Ikke alle forskere er dog enige i at der er entydige sammenhænge mellem omega-3 og kræft, selv om nogle studier har påvist en beskyttende effekt.

Omega-3 fiskeolie

Da Omega-3 fiskeolie har vist positive virkninger på menneskers helbred, kan det kun hilses velkomment, at der er endnu flere gode grunde til at spise fisk, eller Omega 3 kapsler. Blandt de kendte helbredseffekter kan nævnes ledgigt, hjerte-kar sygdomme, generel vækst og udvikling af hjernen, modvirker skizofreni, modvirker udvikling af Alzheimer, og modvirker depression.

Den kendte norske forsker indenfor helse og ernæring, Sverre Paaske, står bag et af de mest populære Omega 3 fiskeoliekapsler i Norge. Det sælges under navnet LycoCare Omega 3-6-9, da kapslerne ud over fiskeolie også indeholder sunde planteolier.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.