Sådan behandles en diskusprolaps

Sådan behandles en diskusprolaps

Sådan behandles en diskusprolaps – En diskusprolaps er en gene i rygsøjlen, men det er ikke altid, at den kan mærkes. Har man en fået en diskusprolaps, så betyder det, at man har en skadet og/eller betændte bruskskiver, som findes mellem hver ryghvirvel, som vil resultere i smerte, der, hvis man er uheldig, kan mærkes helt ned i benene.

Hvordan opstår en diskusprolaps?

En diskusprolaps opstår ved, at den bløde gelemasse, der er inden i bruskskive – også kaldet diskus – bryder gennem en sprække i det omgivende bindevæv. Smerterne opstår, hvis den bløde del buler ud mod rygmarvskanalen, og hvis den trykker på en nerve, så vil der opstå smerter. Det er dog ikke altid, det giver smerter, og det er kun i sjældne tilfælde, det kræver behandling, men hvis det er for invaliderende for patienten, vil der i særtilfælde blive opereret, men generelt skal man forholde sig i ro.

En diskusprolaps i lænderyggen er hyppigst hos folk i 30 – 50 års alderen. Sidder den derimod i halshvirveldelen, så er det typisk folk i 40 – 60 års alderen, der oplever dette. Kun omkring én procent af befolkningen oplever at få en diskusprolaps i brystdelen.

Behandling af diskusprolaps

Før i tiden blev man som regel opereret, hvis man havde en diskusprolaps, men i dag er det sjældent, man opererer. Dog er det i visse tilfælde nødvendigt med en operation; hvis diskusprolapsen er placeret således, den kan forårsage lammelser eller vandladningsproblemer hos patienten.  I langt de fleste tilfælde, vil man kunne behandle en diskusprolaps uden at operere. Det kaldes for konservativ behandling, og den behandlingsform vil typisk foregå således, man aflaster ryggen og underbygger med smertestillende medicin. Når tilstanden er stabil, vil man kunne påbegynde et genoptræningsforløb, hvis symptomerne er dæmpede.

Det er op til lægen at vurdere, hvor lang tid en behandling bør vare. Hvis man oplever symptomer, der føles som tryk på rygmarven, så er det vigtigt at øjeblikkelig operation. Typisk vil dette foregå inden for 6 – 12 timer. Det samme gælder, hvis man oplever lammelse og manglende kontrol over afføring.

Akupunktur kan muligvis også hjælpe mod en diskusprolaps

På denne side kan du læse og se et par videoer, hvor folk beretter om deres oplevelser med akupunktur i forhold til diskusprolapser. Det er dog svært at påvise effekten af akupunktur rent videnskabeligt, men undersøgelser viser, at patienter, der har været behandlet med akupunktur, har oplevet at smerterne er forsvundet allerede inden for få uger.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.