Sol og hud

Både pigmentforandringer og rynker er konsekvenser af solens stråler. De fleste af os, vil gerne være foruden, og hvis det skal lade sig gøre, er der nogle forholdsregler, vi må tage os.

Pigmentforandringer

Pigmentforandringer opstår i sin fredelige form, når vi bliver solbrændte og er forskelligt i forhold til hudtypen: det genetiske præg vi har med os. Det er her vi skelner mellem hudtype 1-4 , hvor 4 er den mørke hudtype, der tåler mest sol! Vi kan også få generende pigmentforandringer, som kommer uregelmæssigt i huden enten som fregner, leverpletter eller skønhedspletter. De kommer som et resultat af, at vi har fået rigeligt sol, og oftest med alderen. Hos unge ser man typisk de såkaldte forbrændingsfregner på skuldre, efter de har fået forbrændt huden alvorlig i syden. Fregnerne bliver der resten af livet og tyder på ret voldsom solskoldning og pigmentaktivering. Hos de ældre med leverpletter og fregner, ses disse som et resultat af gentagen årelang solpåvirkning, hvor huden efterhånden skades af den megen sol. Man kan populært sige, at man opsparer sol og trækker renterne.

Hos gravide optræder der hyppigt pigmentering i ansigtet med pletter på eksempelvis kinder og i pande. Det er hormoner, der spiller ind og kan variere fra graviditet til graviditet. Man skal dog passe meget på sin hud ved at beskytte med høj solfaktor, hvis man har fået dem, for ellers går de ikke væk igen. Daglig anvendelse af solfaktor er specielt her vigtig ud fra et kosmetisk synspunkt. For generelt at forhindre pigmenteringer er det eneste, man kan gøre at bruge solfaktor – eller påklædning og undgå for rigelig sol samt solen mellem kl. 12 og 15.

Behandling af pigmentforandringer

Har man fået en enkelt pigmentplet i ansigtet, som en stor fregne, er det vigtigt at komme faktor 50 på pletten hver eneste dag. Man kan på den måde lysne den, da den ikke får sol tilført. Andre metoder kan være behandling med laser eller frysning, der fjerner pletten. Der reklameres meget for brug af blegecremer på pigmentforandringer, men cremerne har ingen effekt, hvis ikke man samtidig blokerer for solen. Ofte bleger forandringerne over vinteren af sig selv, og det tolker man som god effekt af blegecremen, men pigmentet kommer hurtigt igen, når man igen får sol på huden i foråret. Derfor – husk hvor pigmentforandringen var – også når det gælder graviditetspigmenteringen, og allerede inden solen får kraft igen, skal du starte med solcreme.

Sol og rynker

90 % af det, vi opfatter som rynker, skyldes sol og hudtype. Rygning forværrer også tendensen til dårlig hud. Begynder vi tidligt med at beskytte vores hud mod sol, får vi langt færre rynker og dermed en langt flottere hud. Det er også vigtigt, at man ikke ved gentagne rejser får solpåvirkning, for huden når så ikke at regenerere imellem påvirkningerne, som den ellers typisk kan om vinteren. Når det er sagt, spiller det genetiske anlæg for hudtype også meget ind. De sarte skal passe meget mere på, men rynker rammer alle, der soler sig.

D-vitamin

Der er stort fokus på D-vitamin for tiden. D-vitamin har mange gode egenskaber. Man kan få rigeligt af D-vitamin, såfremt man opholder sig kort tid dagligt i solen. Er man meget pigmenteret nedsætter det dannelsen af D- vitamin i huden, så der er ikke grundlag for at lade sig branke. Man kan med fordel spise D-vitamin som tabletter. På den måde sikrer man sig at få D-vitamin – også om vinteren. Samtidig er tabletform en langt bedre måde at få D-vitamin på, i stedet for at udsætte sig for solens stråler og derigennem anskaffe sig en ødelagt og rynket hud.

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.