Tag hånd om din stress

Tag hånd om din stress

Det nytter ikke at vente på, at din stress forsvinder af sig selv. Her er nogle gode råd til, hvad du selv kan gøre ved den.

Render du rundt med konstante mavesmerter og lyst til at pande chefen og kollegaerne en på siden af hovedet, fordi de laver for lidt, mens du konstant knokler? Så er det, fordi du ikke har lært at sige et enkelt ord: nej. Nogle gange kan stress have en konkret årsag som konflikter på jobbet, sygdom i familien eller dårlig økonomi. Men det er kun i 15 procent af tilfældene. Den mest almindelige er, at folk skal løse en masse små opgaver, som tilsammen bliver for meget.

En samtaleterapeut kan hjælpe mod Stress

Husk, at du kun kan ændre dig selv, og at din indre chef er langt strengere, end din rigtige chef er. Vil du lære at sige fra, så læs disse gode råd.

Tag en snak med din indre chef

Skriv alle de ting ned, som din indre chef synes, at du bør gøre. Tag fornuftsbrillerne på. Stiller din indre chef krav om, at du skal være perfekt, så forlanger du for meget af dig selv. Vil din indre chef have dig til altid at nikke og tale pænt til andre, så er du for behagesyg.

Lær at sige nej

Hvis du når frem til, at du forlanger for meget af dig selv, skal du lære at bruge ordet “nej” uden at bide hovedet af andre. Får du for eksempel en ekstra opgave af chefen, som du ikke kan nå så sig: “Det vil jeg rigtig gerne, men hvad skal jeg så til gengæld lade vær med at lave?”

Hvis din chef insisterer, så sig: “Jeg skal se, hvad jeg kan nå.” Så lover du ham ikke noget. Spørg eventuelt, hvilken opgave der er den vigtigste.

Få chefen til at give klar besked

Er din chef fortsat for hård og forlanger for meget, så bed ham om at lave en prioriteret liste over, hvilke opgaver han forventer, at du læser. Du kan også selv lave listen. Se nøgternt på, om hans forventninger er realistiske. Det kan du gøre ved at sætte en grøn plet ved de opgaver, som du mener, at du nemt kan løse. Sæt en gul plet ved dem, som kræver lidt mere af dig, og en rød plet ved dem, som er mest krævende. Vis chefen listen, så i kan blive enige om, hvad du kan og skal nå.

Få hjælp mod din stress

Forhold dig kritisk til kritikken

Du skal ikke tro på al kritik, chefen giver dig. Lyt til ham, men husk at spørge dig selv: “Hvad kan jeg bruge, og hvad kan jeg ikke bruge?” Er du i tvivl, så spørg andre, som du har tillid til, om de er enige i chefens kritik. Husk, at chefer ikke altid har ret, men de har magt, så vær pragmatisk.

Læs også:

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.